Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Mirasın Borca Batık Olması

Ölen bir kişinin mal varlığı yakınlarına miras kalır. Bu mirasta yalnızca miras bırakanın mal varlığı değil borçları da miras olarak geçer. Eğer miras bırakanın terekesinde mevcut mal varlığı ve alacaklarının toplamı borcundan daha fazla olursa bu terekenin borca batık olduğunu anlamına gelir.

Ölen bir kişinin mal varlığı yakınlarına miras kalır. Bu mirasta yalnızca miras bırakanın mal varlığı değil borçları da miras olarak geçer. Eğer miras bırakanın terekesinde mevcut mal varlığı ve alacaklarının toplamı borcundan daha fazla olursa bu terekenin borca batık olduğunu anlamına gelir. Böyle durumlarda mirasçılar bu borçları üzerine almak istemeyebilir. Bu da mirasın borca batık olmasının miras davalarına konu olmasına yol açmıştır.

Mirasın Borca Batık Olmasının Tespiti

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra ilk olarak miras açıklanır. Bunun için öncelikle miras bırakanın tüm malvarlığı tespit edilmelidir. Bu malvarlığı tereke adını alır. Tereke içerisinde miras bırakanın tüm taşınır ve taşınmaz malları, alacakları, borçları yer alır. Miras tüm bunlar hesaplandıktan sonra açıklanır. Bu hesaplamadan sonra eğer miras karda ise mirasçılar arasında miras paylarına göre bölüştürerek dağıtılır. Anca miras hesaplandıktan sonra miras bırakanın borcu malvarlığının üzerinde ise miras borca batık durumdadır. Bu durumda mirasçılar bu borcu ödemekten imtina edebilir. Bu noktada mirasçıların bu borcu ödememek için yapması gerekenleri bilmesi gerekir.

Borca Batık Mirasın Reddi

Bir mirasçı borca batık olan bir mirasın borçlarını ödemek istemiyor ise burada yapması gereken şey mirasın reddidir. Mirasın reddi işlemini ise miras hesaplamasından tamamen farklı ayrı bir hukuki içerik olarak kendi prosedürlerini içerir. Mirasın reddi prosedürleri içinde zaman aşımı süresi bulunduğu için bazı durumlarda mirasçılar zor durumlarda kalabilmektedir. Kanun koyucu buna önlem olarak mirasın borca batık olduğunun kesin olarak bilindiği terekeler için mirası reddi beyanına gerek duyulmamasına karar verilmiştir. Mirasçılar terekenin borca batık olduğu kesin olarak biliniyorsa mirası reddetmek için mirasın reddi işlemlerinde bulunmaz. Mirasın kabul edildiğine dair bir beyanlarının olmaması mirasın reddi için yeterlidir. Mirasın borca batık olmasının kesin olmadığı durumlarda ise mirasçılar miras açıklandıktan sonra 3 ay içerisinde miras davası açabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir noktada mirasçı eğer miras açıklanmadan veya miras hukuki olarak geçerli biçimde reddedilmeden mirasa müdahale ederse artık miras reddedilemez. Örneğin mirasçı ölen kişinin bir alacağını mirası reddetmeden tahsil ettiği takdirde artık mirası reddedemez.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.