Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Mal Rejimi Nedir

Türk Medeni Kanunu gereği mal rejimi, eşlerin evlilik birliğinden önce yahut da sonra sahip oldukları malvarlığın yönetimine ve de paylaşımına yönelik kuralların tamamını içeren bir sözleşmedir.

MAL REJİMİ NEDİR?

 

Türk Medeni Kanunu gereği mal rejimi, eşlerin evlilik birliğinden önce yahut da sonra sahip oldukları malvarlığın yönetimine ve de paylaşımına yönelik kuralların tamamını içeren bir sözleşmedir. Eşlerin anlaşmazlık veyahut da boşanma gibi süreçlerinde evlilik içinde edinilen tüm malların paylaşımında yaşanmakta olan sorunların çözümü olarak mal rejimi yer edinmiştir. Mal rejimi sözleşmeleri noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Türk Medeni Hukuku’nda 4 tür mal rejimi vardır. Bunlar;

 

1-) Edinişmiş mallara katılma

2-) Mal ayrılığı

3-) Paylaşmalı mal ayrılığı

4-) Mal ortaklığı

 

Edinilmiş Mallara Katılma

 

Edinilmiş mallara katılma adındaki rejim, eşlerin kişisel mallarını ve de evlilik döneminde sahip olunan malları kapsar. Edinilmiş malların sona ermesiyle birlikte, eşler kendilerine ait bireysel mallarını diğer eşten geri alma hakkına sahip durumdadır. Bu kişisel mallar;

 

1-) Manevi tazminatlar

2-) Kişisel mal olarak geçenler

3-) Mal rejimi başlarken eşlerden bir tanesine daha önce ait olan mallar veya miras yolu ile edinilmiş olan mallar

4-) Manevi tazminatlar

 

Mal Ayrılığı

 

Mal ayrılığı boşanma sonucunda eşlerin evlilik süresinde eşlerin sahip oldukları mallara sahip olmaya devam edecek olması ve tasfiye işlemi uygulanacak olması durumudur.

 

Paylaşmalı Mal Ayrılığı

 

Paylaşmalı mal ayrılığı eşlerin evlilik birliğini sonlandırma aşamasında ortak kullanılan malların paylaşmalı biçimde dağıtılmasıdır. Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde kritik olan hususlar bunlardır:

1-) Ortak malın kime ait olduğu belli olacak durumda değilse iddia eden eş bunu ispatlamak durumundadır. İspat edilemeyen mallar paylı mülkiyet biçiminde geçmektedir.

2-) Eşlerden bir tanesi diğerine malın korunması yahut da iyileştirilmesi hususunda katkısından dolayı bedel talep eder.

3-) Eşler bir mala paylı bir biçimde sahiplerse, malın kendisinde üstün olduğunu fark eden eş, diğer eşe payını ödemek sureti ile malın kendisine verilmesini isteme hakkına sahip durumdadır.

 

Mal Ortaklığı

 

Mal ortaklığı eşlerin ortak mallarının yanında kendi mallarını kapsamaktadır. Eşler, kararlaştırdığı evlilik sözleşmesi ile beraber ortaklığa kendi mallarını dahil edip tam bir ortaklığa sahip olabilirler. Bu süreçlerde hukuki anlamda güvenliklerinin sağlanması için avukat yardımı ile sürecin yönetilmesi oldukça kritik bir husustur.

 


 

 

 

 

 

 

 

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.