Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İhbar Tazminatı Alacağı Davası

İş sözleşmesini feshetmek istemekte olan tarafın İş Kanunu’nun 17. Maddesinde yazılmış olan bildirim sürelerine uymadan iş akdini feshetmesi sebebiyle karşı tarafa ödemek zorunda olduğu tazminat ihbar tazminatıdır.

İHBAR TAZMİNATI ALACAĞI DAVASI

 

İhbar Tazminatı Nedir?

 

İş sözleşmesini feshetmek istemekte olan tarafın İş Kanunu’nun 17. Maddesinde yazılmış olan bildirim sürelerine uymadan iş akdini feshetmesi sebebiyle karşı tarafa ödemek zorunda olduğu tazminat ihbar tazminatıdır.

Belirsiz süreli sözleşmelerde söz konusu sözleşmenin feshedileceğinin karşı tarafa bildirilmesi, başka bir deyişle ihbarı gerekmektedir. Bu ihbar kanun aracılığıyla belirlenen süreler ve sınırlar içerisinde gerçekleşir.

İhbar sürelerinin esasında bakıldığında sözleşmenin her iki taraf için de avantajı bulunur ve her iki tarafın da haklarını korumak üstüne tasarlanmıştır.

Çalışmakta olan kişi işini kaybetmeden önce haberi olup kendisine yeni bir iş bulabilmesi için uygun bir zaman kazanmış olacak, bu zaman içerisinde geçim kaynağı olan o anki ücretinden mahrum kalmamış olacak, işveren ise çalışanı işini bırakmadan önce haberi olmuş olduğundan ötürü yeni bir çalışan bulma yoluna gidip iş devamlılığını sağlamış olacaktır.

Belirli süreli hizmet sözleşmesi ile çalışılan durumlarda iş veren kişinin ihbar süresine uyma zorunluluğunun bulunmadığını belirtmek gerekmektedir. İhbar süreleri ve koşulları İş Kanunu’nda yalnızca belirsiz süreli hizmet sözleşmeleri için öngörülmüştür.

 

İhbar Tazminatının Şartları

 

1-) İş sözleşmesi belirsiz süreli olmak zorundadır: İşçi ve işveren arasındaki iş akdinin “belirsiz süreli sözleşme” olması gerekir. Belirli süreli iş akdi veya deneme süresinde çıkışın olması durumunda ihbar tazminatı isteğinde bulunulamayacaktır.

2-) Haklı sebebe dayanarak sözleşme feshedilmiş olmamalıdır: İşçinin haklı sebeple derhal fesih hakkı İş Kanunu madde 24’te, işverenin haklı sebeple derhal fesih hakkı ise İş Kanunu madde 25’te düzenlenmiş durumdadır. Bahsi geçmekte olan madde hükümleri ışığında, iş sözleşmesini haklı sebebe dayanmak suretiyle fesheden taraf, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek durumunda değildir.

3-) İş sözleşmesi ihbar zamanı verilmeksizin feshedilmiş olmalıdır: 4857 sayılı İş Kanunun 17. Maddesi gereği, sözleşmeyi feshedecek kişi, fesihten önce karşı tarafa bu konuyu bildirmelidir. Kanunda çalışma zamanına göre bildirim süresi öngörülmüş durumdadır. Kanunda düzenlenmiş olan bildirim koşullarına uymayan taraf, bildirim zamanına ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek durumundadır.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.