Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Ceza Hukukunda Tutuklama Kararı

Tutuklama çeşitli nedenlerle uygulanan geçici bir hukuki koruma tedbiridir. Tutuklama kararı soruşturma ya da kovuşturma aşamasında olunması farketmeksizin bir hakim tarafından verilmelidir. Savcıların belirli şartlar doğrultusunda yakalama kararı çıkartma yetkisi olmasına rağmen tutuklama kararı verme yetkileri yoktur. Tutuklama kararı soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ise yargılamanın görüldüğü mahkeme tarafından verilmektedir. Tutuklama kararı yalnızca şüpheli yahut da sanık hakkında verilebilir. Tutuklama kararı verilmesinin 2 temel amacı vardır.

Tutuklama Nedir?

Tutuklama çeşitli nedenlerle uygulanan geçici bir hukuki koruma tedbiridir. Tutuklama kararı soruşturma ya da kovuşturma aşamasında olunması farketmeksizin bir hakim tarafından verilmelidir. Savcıların belirli şartlar doğrultusunda yakalama kararı çıkartma yetkisi olmasına rağmen tutuklama kararı verme yetkileri yoktur. Tutuklama kararı soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ise yargılamanın görüldüğü mahkeme tarafından verilmektedir.

Tutuklama Kararının Amacı Nedir?

Tutuklama kararı yalnızca şüpheli yahut da sanık hakkında verilebilir. Tutuklama kararı verilmesinin 2 temel amacı vardır. Bunlar;

1-) Delillerin korunmasını sağlamak: Sanık veya şüphelinin sergilediği davranışlar başkalarına baskı yapma konusunda kuvvetli şüpheler oluşturuyorsa delilleri koruma amacı güden bir tutuklama kararı verilebilir. Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesine konu olacak delilleri karartma yahut yok etme girişiminde bulunacağına dair bir şüphe oluştuğunda da tutuklama kararı verilir.

2-) Sanık veya şüphelinin kaçmasını önleme: Sanık yada şüphelinin kaçacağına dair kuvvetli bir şüphe olduğu takdirde de tutuklama kararı verilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaçma şüphesinin somut olgulara dayanması gerekliliğidir. Mahkemenin bu şekilde hissetmesi sonucunda tutuklama kararı verilmez.

 

Tutuklama Kararının Hukuki Niteliği

1-) Tutuklama kararı geçici niteliktedir. Bir cezanın infazı olarak değerlendirilmemelidir. Karara sebep olan etkenler ortadan kalktıktan sonra tutuklama sona erer. Örnek olarak söz konusu deliller artık tamamen mahkemece toplanmış ve sanık veya şüphelinin de delillere etki etmesine imkan kalmamış ise tutuklama kararı kaldırılmalıdır.

2-) Tutuklama karar kişisel niteliktedir. Şüpheli veya sanık olmayan biri hakkında bu karar verilemez. Yalnızca tutuklama kararı değil sanık veya şüphelinin yakınlarının yargı mercileri tarafından rahatsız edilmesi bile hukukumuza aykırıdır.

3-) Tutuklama kararı bir araçtır. Delillerin korunması ve yargılama işleminin sağlıklı şekilde yapılmasını amaçlayan bir araçtır. Tutuklama işlemi başlı başına yargılamanın sonunu getirecek bir cezai yaptırıma dönüşmemelidir.

4-) Tutuklama kararı için bu karar verilmezse başka bir takım kayıpların olacağı inancının görünüşte haklı olması gerekir.

5-) Tutuklama işlemi orantılı olmalıdır. En ağır tedbir ya da en hafif tedbir farketmeksizin alınacak karar sanık veya şüphelinin hukuki durumuna uygun olmalıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.