Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Bilinmeyen Miras Nasıl Öğrenilir?

Günümüzde bilinmeyen mirasın nasıl öğrenileceği her zaman merak konusu olmuştur. Babadan ya da bir diğer mirasçı olduğunuz kişilerden miras kalıp kalmadığını yahut da miras olarak para kaldıysa bu parayı nasıl nerede ve ne miktar olduğunu kayıtlardan bulunması ne yazık ki mümkün değildir.

BİLİNMEYEN MİRAS NASIL ÖĞRENİLİR?

 

Günümüzde bilinmeyen mirasın nasıl öğrenileceği her zaman merak konusu olmuştur. Babadan ya da bir diğer mirasçı olduğunuz kişilerden miras kalıp kalmadığını yahut da miras olarak para kaldıysa bu parayı nasıl nerede ve ne miktar olduğunu kayıtlardan bulunması ne yazık ki mümkün değildir.

Murisin taşınır ya da taşınmaz mal varlıklarının tümünün bilinmesi, adil bir miras paylaşımı için gerekmektedir. Öyle ki, kimi dönem mirasçılar tarafından vefat etmiş olan kişinin mal varlığında bilinmeyen taşınır ve taşınmaz varlıkların bulunması söz konusu olmaktadır. Örnek olarak, miras bırakanın çocukları tarafından bilinemeyen bir banka hesabı söz konusu olabilir durumda ve bu durum sık sık yaşanmaktadır. Bir başka örnek vermek gerekmekte ise, muris çok eskiye dayanmakta olan bir taşınmaza sahiptir fakat bu sahiplik tapu kaydında görünmeyebilir. Bu gibi pozisyonlarda mirasçı, hak kaybına da maruz kalabilmektedir.

Muris ile mirasçılar arasındaki bağ bazen kuvvetli olmaz. Ya da bu bağ kuvvetli olsa bile mirasçılar tarafından ölen bireyin mal varlığı tam olarak bilinmez. Bu durumlarda miras araştırma eylemi yapılarak mirastan pay alacak mirasçıların mağdur olmalarının önüne de geçilmesi amaçlanmıştır.

 

Miras Tespiti Nasıl Yapılır?

 

Bilinmeyen miras yahut da hangi bankada para var biçiminde merak edilen sorular için verilecek cevap mirasçının araştırma yapmasının ardından iyi bir dava dilekçesi hazırlayarak Tespit Davası Açılması gerekmektedir.

Tespit davasının açılmasından önce miras bırakanın yerleri, çalışmış olduğu bankaların bilinmesi davanın kısa zamanda sonuçlanmasını etkileyecektir.

 

Miras Kaldığı Nasıl Öğrenilir?

 

Gayrimenkullerde 1986 senesinden günümüze “bina vergisi” adı altında belediyeler aracılığıyla tarh ve tahakkuk ettirilmekte olan bir uygulama söz konusu durumdadır. Bu durumdan hareketle mirastan mal kaçırılması durumunda mağdur olan yasal mirasçıların, miras bırakanın yani yasal mirasçılarının geçmiş dönemde gayrimenkulü olduğunu tahmin ettikleri şehirlerde yetkili belediyelere başvurmaları gerekir.

Başvuru esnasında hak sahiplerinin, yetkili mahkemeden almış oldukları veraset ilamlarını yanında bulundurmaları fazlasıyla önem teşkil etmektedir. Bu sayede söz konusu mirastan kaçırılmış olan gayrimenkullerin bulundukları şehirde yetkili belediyelerde gayrimenkuller hususunda geçmişe yönelik sorgulama yaptırılabilir. Dolayısıyla belediyeler sayesinde geçmişte miras bırakanın vergisini ödemiş olduğu gayrimenkulün ada, pafta ve parsel verilerini öğrenebilme fırsatına da sahiptirler.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.