Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası

Boşanma davası tamamlandıktan sonra kadının başka bir kişiyle evlenmek için beklemesi gerekmekte olan bir süre vardır, bu süreye iddet müddeti adı verilmektedir. Bu süre zarfında kadının evlenmesi için iddet müddetinin kaldırılması için dava açması gerekir.

Bekleme Süresinin (İddet Müddeti) Kaldırılması Davası

 

Boşanma davası tamamlandıktan sonra kadının başka bir kişiyle evlenmek için beklemesi gerekmekte olan bir süre vardır, bu süreye iddet müddeti adı verilmektedir. Bu süre zarfında kadının evlenmesi için iddet müddetinin kaldırılması için dava açması gerekir.

İddet müddeti, boşanma işleminden sonra kadının yeniden evlenmesi için getirilmiş olan bir kısıtlama olup, bu kısıtlama, boşanmış erkek için değil; sadece kadın için öngörülmüştür. Erkek boşandıktan sonra istediği an evlenebilmektedir. Kadına verilmiş olan bekleme süresi sadece bizim ülkemizde olan bir kısıtlama olmayıp pek çok Avrupa ülkesinde olan bir hukuki düzenleme olarak göze çarpar. Eşitlik ilkesine aykırı olup olmadığı dünya genelinde tartışmalıdır.

 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasının Açılması

 

Pratikte kadınlar iddet müddetini kaldırmak için hastaneden raporlar alarak evlendirme dairelerine başvurular yaparlar; fakat kadının herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın aldığı raporun geçerliliği bulunmamaktadır. Kadının iddet müddetinin kaldırılmasıyla ilişkili talepleri yalnızca dava yoluyla ileri sürülebilir.

Söz konusu sağlık raporlarının mahkeme başvurusundan önce alınmış olması pozisyonunda mahkeme tekrardan başvuru tarihinden sonraki bir tarih için sağlık raporu alınmasını isteyecektir. Bu sebeple başvuru yapmadan önce alınmış olan sağlık raporları mahkemenin ilgi alanı dışında kalır. Mahkemenin başvuruda bulunmuş olan kadını sevk ettiği hastaneden sağlık raporunun alınması üstüne rapor sonucuna göre karar verilmelidir. Bu rapor ile talepte bulunan kişinin hamile olup olmadığı kontrol edilir.

İddet müddetinin kaldırılması için açılan dava sonucunda kadının iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilir ise bu karar hemen yürürlüğe girmektedir. Bu kararın uygulanması için herhangi bir tebligata gerek duyulmaz. Mahkeme davanın açılması sonrasında gelecek raporda kadının hamile olmadığını belirlemiş ise iddet müddetinin kaldırılmasına karar vermelidir. Bu karar sonrasında kesinleşmesi için herhangi bir süre beklemeye gerek kalmaz.

 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Yetkili Mahkeme

 

İddet müddetinin kaldırılması davası çekişmesiz yargı işlerindendir. Bu tür davalar tarafsız davalar olarak adlandırılır. Kanunumuza göre çekişmesiz davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak belirlenmiştir ancak Aile Mahkemelerinin Kuruluşu Hakkında Kanun gereği iddet müddetine ilişkin davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olarak belirlenmiştir.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.