Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Babalık Davası

Çocuk ile baba arasında yer alan soy bağı baba ve annenin evli olması yahut da tanıma yoluyla da kurulabilmektedir. Söz konusu dava soy bağının tespitine ilişkin davalardan bir tanesidir.

BABALIK DAVASI

 

Babalık davası, baba ile evlilik dışı doğmuş olan çocuk arasındaki soy bağının hukuki manada kurulmasına mahkeme tarafından karar verilmesidir. Çocuk ile baba arasında yer alan soy bağı baba ve annenin evli olması yahut da tanıma yoluyla da kurulabilmektedir. Söz konusu dava soy bağının tespitine ilişkin davalardan bir tanesidir.

 

Babalık Davası Nasıl Açılır?

 

Babalık davasının açılabilmesi için ilk şart, çocuğu doğurmakta olan annenin belli olmasıdır. Yargıtay’ın açıkladığı görüşü de babalık davasının açılabilmesi için annenin belli olması gerektiği yönündedir. Söz konusu dava için ikinci şart ise, çocuk ile başka bir kişi arasında soy bağının kurulmamış durumda bulunmasıdır. Örneğin evli bir kadının kocasından başka bir kişiden hamile kalması ve de çocuğun evlilik içerisinde doğması durumunda Türk Medeni Kanunu’na göre çocuk evlilik birliği içerisinde yer alan babaya bağlıdır.

Dava açabilmenin son koşulu  ise ihbar yükümlülüğün yerine getirilmiş durumda olmasıdır. Buna göre babalık davasını açmak isteyen tarafın durumu hazineye ve Cumhuriyet Savcısına ihbar etmesi gerekir.

 

Babalık Davasının Sonuçları

 

Babalık davasının en kritik sonucu çocuk ile davalı arasındaki soy bağı ilişkisinin kurulmasıdır. Bu davanın bir başka sonucu ise nüfus kaydının değişmesi durumudur. Çocuk nüfusa kayıtlı ise annenin hanesinden alınıp babanın kütüğüne yazılır ve babanın soy ismini alır. Çocuk nüfusa henüz kaydedilmemiş durumdaysa doğum tutanağı ile direk babanın soyadı ile babanın kütüğüne kaydedilir. Annenin talebi ile çocuk lehine iştirak nafakasına hükmedilmesi mümkündür. Soy bağının kurulması sebebiyle baba bakım yükümlülüğü altına girmiş olur. Hâkim gerek gördüğü takdirde yargılama bitmeden de çocuğa belli bir miktar ödeme yapılmasına karar verilebilmektedir. Son olarak annenin mali haklarının karşılanması söz konusu olabilir. Anne, babalık davasıyla beraber yahut da ayrı olarak baba yahut da mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilmektedir:

1-) Doğum giderleri,

2-) Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,

3-) Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.

Çocuk ölü doğmuş durumda olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilmektedir. Üçüncü kişiler yahut da sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılmakta olan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilmektedir.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.