Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

E-ticarette Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli satış sözleşmesi internet üzerinden gerçekleşen alım ve satım işlemlerinde tüketicilerin online olarak onayladıkları sözleşmelere verilen isimdir. Bu sözleşme herhangi bir taslağa bağlı olarak hazırlanmak zorunda değildir.

Mesafeli satış sözleşmesi internet üzerinden gerçekleşen alım ve satım işlemlerinde tüketicilerin online olarak onayladıkları sözleşmelere verilen isimdir. Bu sözleşme herhangi bir taslağa bağlı olarak hazırlanmak zorunda değildir. İnternet üzerinden alışveriş yapmanın özellikle pandemi süreci ile beraber oldukça hızlı yaygınlaştığı düşünülecek olursa internet üzerinden yapılacak olan alışveriş işlemlerinin arka planını bilmek oldukça önem arz etmektedir. Bu noktada online olarak fiziksellikten uzak alıcı ve satıcıları güvenlikte tutma görevi mesafeli satış sözleşmesine düşmektedir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

Mesafeli sözleşmeler bir satışı konu edindiği takdirde buz sözleşmeler mesafeli satış sözleşmesi adını almaktadır. Kritik nokta mesafeli satış sözleşmelerinin taraflarından birinin mutlak suretle tüketici olması gerekliliğidir. Kanundaki tüketici tanımı ticari veya mesleki amaç gütmeden işlem yapan kişi olarak belirtilmiştir. Kanuna göre tüketici işlemi ise tüketici ile işlemi ticari maksatla yapan kişi arasındaki hukuki işleme verilen isimdir. Online satış işlemlerinde mesafeli satış sözleşmesinden önce tüketici için ön bilgilendirme formu yer alır. Bu form içerisinde tüketiciye mesafeli satış sözleşmesini onayladığı takdirde sözleşmenin başlayacak olması bildirilmelidir. Mesafeli satış sözleşmesi ticari ilişkinin artık kurulduğu anlamına gelmektedir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Neleri İçermektedir?

Mesafeli satış sözleşmeleri hazırlanırken uyulması gereken herhangi bir taslak yoktur. Sözleşmeyi hazırlayan kişi kanuna aykırı olmamak kaydıyla sözleşmeye istediği hükümleri koyabilir. Ancak online alışveriş işlemlerinin oldukça yaygın hale gelmesi ile beraber bu sözleşmeler için de kullanılan genel bir taslak doğal biçimde oluşmuş durumdadır. Mesafeli satış sözleşmeleri uygulama açısından genel olarak şunları içermektedir.

1-) Ödeme bilgileri

2-) Sözleşmenin hüküm doğurduğu tarih

3-) İfa süreleri

4-) Sözleşmenin konusu

5-) Tüketicinin hak ve yükümlülükleri

6-) Satıcının hak ve yükümlülükleri

7-) İade ve cayma hakkı

8-) Gizlilik hükümleri

9-) Uyuşmazlık durumunda yetkili mahkeme

Mesafeli Satış Sözleşmesinde Zarardan Sorumlu Kişi

Kanuna göre online satışlarda ürün alıcının eline geçmediği sürece oluşacak hasarlardan satıcı sorumludur. Bu sorumluluk içerisine malın kaybolması da dahildir. Örneğin kargo firması ürün üzerinde hasara yol açmış durumda ise bu tüketicinin konumunu değiştirmez. Bu satışta hala satıcı alıcıya karşı sorumlu durumdadır. Kargo firması yalnızca satıcıya karşı sorumludur. Ancak tüketici üreticinin sürekli olarak birlikte çalıştığı kargo firmasını reddedip spesifik bir kargo firması üzerinden ürünü almak isterse tüketici ürünü kargoya verince sorumluluğu kalkar. Mal ayıplı ise tüketicinin bazı seçimlik hakları devreye girer. Bu durumda tüketici cayma süresi dolmamış ise sözleşmeden cayabilir. Bunun yanında ayıplı malın ayıplı olmayan benzeriyle değişmesini veya tamirini isteyebilir.

KAYNAKÇA
http://dosya.gsu.edu.tr/Sayfalar/2019/1/gsuhfd-2018-2-444.pdf

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.