Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

E-Ticarette Cayma Hakkı

Özellikle pandemi süreci ile beraber insanlar artık günlük alışverişlerini bile internet üzerinden yapar hale gelmişlerdir. Bu noktada insanlar zaman zaman yaptıkları alışverişlerden caymak, aldıkları ürünü iade etmek istemektedirler. Bu hususta 6502 sayılı kanunda (Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun) mesafeli satış sözleşmeleri için tüketiciye cayma hakkı verilmiştir.

İnternet 20. Yüzyılın sonları ile beraber hayatımıza giren bir kavramdır. Ancak günümüzde internet hayatımıza girmekle kalmamış tüm hayatımızı değiştiren ve belirleyen noktaya gelmiştir. Özellikle pandemi süreci ile beraber insanlar artık günlük alışverişlerini bile internet üzerinden yapar hale gelmişlerdir. Bu noktada insanlar zaman zaman yaptıkları alışverişlerden caymak, aldıkları ürünü iade etmek istemektedirler. Bu hususta 6502 sayılı kanunda (Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun) mesafeli satış sözleşmeleri için tüketiciye cayma hakkı verilmiştir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur cayma hakkının kullanılabilmesi için ürünün bozuk, çizik veya kırık gelmesinin önemi yoktur. Kanunda istisnai ürünler dışında mesafeli satış sözleşmesine dayalı olarak yapılan alışverişlerde hukuki süre içerisinde cayma hakkı tanınmıştır.

Cayma Hakkı Süresi

Kanunda tüketiciye verilen cayma hakkının süresi 14 gün olarak belirtilmiştir. Mesafeli satış sözleşmesine dayanan alışverişlerde bu süre ürünün tüketicinin eline geçmesi ile beraber başlar. Ancak bu noktada önemli bir istisna bulunmaktadır. Satıcı ürünü satmadan önce alıcıyı ön bilgilendirme formu ile bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu form içerisinde cayma hakkına ilişkin bilgilendirmenin de kanunda yazdığı şekilde yer alması zorunludur. Satıcı cayma hakkını ön bilgilendirme formunda usulüne uygun biçimde aktarmadığı zaman cayma hakkının süresi 14 gün + 1 yıl olarak değişmektedir. Gelen ürünün ayıplı, bozuk ya da kırık olması gibi durumlarda cayma hakkının süresi değişmektedir. 14 Günlük belirtilen süre için ürüne dair herhangi bir şart bulunmamaktadır.

Cayma Hakkının Kullanılması

Kanun gereğince cayma hakkını kullanmak isteyen tüketici satıcıya cayma hakkını kullandığına dair bildirim yapmak zorundadır. Bu bildirimi 14 günlük süre içerisinde yapması gerekmektedir. Burada esas alınan kriter tüketicinin bildiriyi yaptığı tarihtir. Bildirinin satıcının eline ulaştığı tarih dikkate alınmaz. Cayma hakkının kullanılabilmesi için tüketicinin yazılı bir beyan kullanması gerekmektedir. Usulüne uygun biçimde hazırlanan her beyan geçerli sayılacaktır. Tüketici hukuki anlamda sağlam bir zeminde hakkını kullanmak isterse cayma beyanını noter huzurunda yapabilir. Ancak noter huzurunda cayma beyanı yapmak zorunlu değildir.

Cayma Hakkını Reddeden Satıcı

Satıcının cayma hakkını kullandırmaması ağır ihlaldir. Tüketici böyle bir pozisyonda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Tüketici hakem heyeti 6 aylık süre içerisinde bu probleme çözüm üretir. Ancak bazı özel durumlarda bu süre 6 ay daha uzatılabilir. Hakem heyeti aldığı kararı mahkeme kararı gibi ilan etme hakkına sahiptir. Bu karar neticesinde taraflar tüketici mahkemesine dava açabilirler. Ancak itiraz alınan kararı durdurmaz. Yalnızca kararın durdurulması için ihtiyati tedbir kararı istenebilir.

KAYNAKÇA
http://dosya.gsu.edu.tr/Sayfalar/2019/1/gsuhfd-2018-2-444.pdf

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.